Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/flevopok/public_html/infovoetbal.nl/includes/function.php on line 265
Wat is de beste voetbal opstelling? | Info Voetbal
Voetbalformaties

Bekende opstellingen

Wat is de beste voetbal opstelling om een wedstrijd te winnen? Sinds het begin van de voetballerij hebben succesvolle trainers deze vraag elke keer op hun manier beantwoord. Zo heeft Helenio Herrera de ultra-defensieve speelstijl Catenaccio bedacht voor Internazionale. Hiermee won dit Italiaanse team de Europa Cup I, de voorloper van de UEFA Champions League. Ook won Rinus Michels drie keer de Europa Cup I achter elkaar met de stijl Totaalvoetbal. Hieronder zie je formaties en de verhalen van trainers die met deze systemen succesvol zijn geworden.

Hoeveel spelers achterin?

In de voetballerij kunnen verschillende formaties worden gehanteerd, want coaches hebben de vrijheid om hun elftallen op allerlei manieren neer te zetten. Toch moet elke opstelling drie lijnen hebben: de verdediging, middenveld en aanval. Hieronder lees je een aantal bekende formaties en hoe je die kunt gebruiken.

Bekende formaties

De 'beste' voetbal opstelling

In de voetballerij spreken we niet van een beste opstelling, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Ten eerste hangt dit af van de speelstijl die een coach wil hanteren. Neem nou Pep Guardiola die in 2008/2009 de Champions League won. In de finale tegen Manchester United FC koos hij ervoor om de speelstijl TikiTaka en de positie van valse nummer 9 te hanteren. Doordat de voetballers het spel met korte, sneller passes controleerden en Lionel Messi, die als buitenspeler speelde, steeds naar het middenveld zakte, kon Manchester United FC de wedstrijd niet winnen. Dit was ondanks het feit dat Sir Alex Ferguson, de trainer van dit elftal, de formatie 4-3-3 grondig had bestudeerd. Ten tweede is de beste opstelling afhankelijk van de tactiek en formatie van de tegenstanders. Zij kunnen immers op de speelstijl van het andere elftal hebben geanticipeerd.

Wil je de leukste voetbalspullen kopen? Kijk op SerieAStore voor de beste voetbalartikelen van de internationale top clubs!

 

Terug naar overzicht