Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/flevopok/public_html/infovoetbal.nl/includes/function.php on line 265
De verschillende voetbaltermen! | Info Voetbal
Voetbal termen

Belangrijkste termen in het voetbal

In de voetballerij gebruiken we veel voetbaltermen om bijvoorbeeld aanwijzingen te geven tijdens een wedstrijd of een pauze. De termen kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden benoemd. Een bekend voorbeeld is 'goal' en 'doelpunt', welke kunnen worden gezegd als iemand de bal in het doel van de tegenstander heeft geschoten. Hieronder geven we jou een aantal voetbaltermen dat je goed moet onthouden bij een voetbalwedstrijd.

Aannemen

Volgens voetbaltermen hoor je de bal die je van een medespeler krijgt, te pakken zonder dat de tegenstander ertussen komt. Er zijn situaties waarin je na een aanname een doelkans hebt. Als dit het geval is, kan je de bal in het doel van de andere partij schieten.

Aanspelen

Dit houdt in dat je bal naar een teamgenoot moet spelen om verder te gaan met het spel. Hierbij moet je de medespelers zo goed mogelijk aanspelen, zodat ze zonder problemen de bal kunnen nemen. Dus je moet niet te zacht of te hard spelen. Tevens moet je het niet te hoog of achter jouw medespelers schoppen.

Afschermen van de bal

Bij het afschermen van de bal moet je ervoor zorgen dat de tegenstanders de bal niet te pakken krijgen. Dit kan je doen door je breed te maken en je armen wat uit te zetten. Bovendien is het aangeraden om de kont naar achteren te doen en met het lichaam te draaien.

Goal: het duidelijkste woord van alle voetbaltermen

Je kunt zeggen dat 'goal' universeel is, want voetballiefhebbers over de hele wereld zeggen dit woord wanneer de bal in het doel van de tegenstander komt. Dit is overigens de Engelse vertaling van het woord 'doelpunt'.

Hattrick

Je spreekt van een hattrick, als een speler drie doelpunten heeft gemaakt in een wedstrijd. Daarnaast praten we over een zuivere hattrick, indien een speler de drie doelpunten met zijn hoofd, rechter- en linkerbeen heeft gescoord.

Schwalbe

Volgens de termen van de Duitse voetballerij spreken we van een 'schwalbe', wanneer een speler een overtreding na probeert te doen. Dit kan hij doen om bijvoorbeeld een vrije trap of penalty te krijgen. In de voetballerij wordt dit als een actie van onsportiviteit gezien. De scheidsrechters gaan dit tegen door gele of rode kaarten te geven.

Rust

In voetbaltermen kan 'rust' ook als 'pauze' worden beschouwd. De rust vindt tussen twee helften plaats en biedt de spelers mogelijkheid tot uitrusten en voorbereiding voor de volgende helft.

Strafschop

Ook 'strafschop' kan in voetbaltermen een andere benaming hebben, namelijk penalty. Volgens de spelregels krijgt een team een strafschop, als de verdedigende partij binnen het zestienmetergebied een overtreding maakt. De scheidsrechter geeft de andere partij de kans om de bal vanaf 11 meter in het doel van de tegenstander te schieten.

Wil je leukste voetbalartikelen kopen? Kijk snel op Voetbalshirtskoning voor de beste deals!

Terug naar overzicht