Voetbal geschiedenis

Voetbal is de meest populaire sport in de wereld. Meer dan 2 miljard mensen houden zich met de zogenaamde beautiful game bezig. Ook staan de professionele spelers van deze sport bekend om hun enorme salarissen. Zo zijn er spelers geweest die meer dan €30 miljoen per jaar hebben verdiend. Maar, wanneer is voetbal ontstaan? Waar gebeurde dit? Wanneer werden de eerste regels ingevoerd? Hieronder krijg je antwoorden op onder andere deze vragen.

Oorsprong

Er zijn discussies over het begin van de voetbal historie. Volgens historici zou deze sport niet in de 18de eeuw zijn ontstaan, maar in de derde eeuw. In China speelden de bewoners een spel, waarin ze leren ballen die gevuld waren met veren, in de doelen van de tegenstanders moesten krijgen. Bovendien wordt er beweerd dat de voetbal geschiedenis in de middeleeuwen zou zijn ontstaan, want men speelde met een bal die een opgeblazen varkensblaas was.

De 'echte' voetbal geschiedenis

Niettemin heeft de FIFA (Fédération Internationale de Football Association) bevestigd dat de voetbal geschiedenis in de 18de eeuw begon. Volgens deze organisatie begon het in Groot-Brittannië. Tijdens de Industriële Revolutie speelden de arbeiders met een bal om te ontspannen en sociale contacten te leggen. Zij moesten immers zes dagen in de week werken. In deze periode was er weinig sprake van arbitrage. Zo konden spelers de bal in de handen hebben, terwijl ze over het veld renden. Doordat er geen officiële reglement was, ontstonden veel ruzies over de onenigheden.

Voetbal voor iedereen

In het Verenigd Koninkrijk vond de volgende verandering van de voetbal geschiedenis plaats. Deze sport werd niet meer alleen door arbeiders beoefend, maar ook door studenten. In de 19de eeuw besloten studenten die de prestigieuze privéscholen in Oxford en Cambridge attendeerden om te voetballen. De directies van deze onderwijsinstellingen stimuleerden deze sport, want ze zagen voetbal als een manier om de condities van de studenten op peil te houden.

Het officiële reglement

Naar aanleiding van de toenemende populariteit van deze sport, besloot men in 1815 en 1825 de eerste regels vast te leggen. Dit was een grote gebeurtenis in de voetbal geschiedenis, omdat de eerste officiële afspraken werden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de positie van de keepers. Toen waren zij de enige spelers op het veld die de bal met hun handen mochten pakken. In 1848 werden meer regels afgesproken op de universiteit van Cambridge. Hier werden afspraken gemaakt die tot de dag van vandaag niet zijn gewijzigd. Neem nou de regels met betrekking tot ingooien en bescherming van de keeper. Toch volgden de schoolteams het reglement niet, omdat ze hun eigen regels hadden. Men probeerde dit probleem op te lossen en daarom werd er besloten om de regels van de thuisspelende ploeg te hanteren. Echter waren deze soms erg verschillend.

De eerste voetbalbond in de wereld

Voor de eerste keer in de voetbal historie werd een voetbalbond opgericht. Dat is de huidige FA (Football Association). Deze Britse vereniging ontstond in 1863 en de directie ervan besloot om de regels van de universiteit van Cambridge te hanteren, zodat er duidelijkheid was onder alle voetballers. Dit was nodig, omdat de sport inmiddels tot een nationaal fenomeen was uitgegroeid.

Professioneel voetbal

Door de komst van de FA was er sprake van professionalisering. In 1885 werd betaald voetbal geaccepteerd. Het eerste toernooi ontstond in 1871 en de Football League was de eerste competitie in 1888. Uiteindelijk werd de sport internationaal in 1904 met de oprichting van de FIFA.

Wil je de nieuwste voetbalspullen in huis hebben? Kijk snel op Voetbalshop voor de beste voetbalartikelen!

FC Barcelona

 

Voetbal termen

In de voetballerij gebruiken we veel voetbaltermen om bijvoorbeeld aanwijzingen te geven tijdens een wedstrijd of een pauze. De termen kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden benoemd....

Lees meer
Voetbal kortingscodes

Iedereen houdt van koopjes en dit is hetzelfde voor voetballiefhebbers. Wanneer je naar de websites van grote voetbal retailers gaat, valt het jou op dat de producten van grote merken, zoals Nike en Ad...

Lees meer
Voetbalformaties

Wat is de beste voetbal opstelling om een wedstrijd te winnen? Sinds het begin van de voetballerij hebben succesvolle trainers deze vraag elke keer op hun manier beantwoord. Zo heeft Helenio Herrera de ultra-defens...

Lees meer