De successen van het Nederlands voetbal

Het Nederlands voetbal wordt gekenmerkt door de grote sterren die in de Eredivisie hebben gespeeld. Sommigen hebben zelfs in het Nederlands elftal gespeeld dat in 1988 Europees kampioen werd. Ook hebben ze prestigieuze, internationale clubcompetities gewonnen, zoals de UEFA Champions League. Hieronder lees je alles over de beste voetbalclubs in Nederland. Ook lees je over het aandeel van het Nederlands voetbal in het Europese kampioenschap van 1988. Tot slot krijg je informatie over de wereldsterren die in Nederland hebben gespeeld.

Ajax, Feyenoord en PSV: de drie grote clubs in Nederland

Voetballiefhebbers beschouwen Ajax, Feyenoord en PSV als de beste Nederlandse voetbalclubs aller tijden. Dit komt omdat ze de meeste prijzen hebben gewonnen op nationaal en internationaal niveau. Als je naar Ajax, dé club in Amsterdam, kijkt kan er worden gezegd dat deze de succesvolste voetbalvereniging is. In Nederland heeft deze club meer dan 50 prijzen gewonnen en in Europees verband heeft het meer dan 10 trofeeën in de wacht gesleept. Na Ajax volgt PSV. Deze Eindhovense club heeft meer dan 40 bekers gewonnen in Nederland. In Europa heeft PSV onder andere de Europa Cup I veroverd in 1988. Feyenoord is de laatste van deze clubs en heeft meer dan 20 prijzen gewonnen. Op internationaal niveau heeft deze club uit Rotterdam meer dan vijf bekers gewonnen, zoals de Europa Cup I en de Wereldbeker.

Veel voetballers die voor deze clubs hebben gespeeld, zijn ook erg actief geweest voor de nationale ploeg van Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Wesley Sneijder die meer dan 130 wedstrijden heeft gespeeld voor Nederland. Ook is Robin van Persie, een oud-voetballer die voor Feyenoord speelde, belangrijk geweest voor de voetballerij in Nederland, omdat hij meer dan 45 doelpunten maakte. Dit deed hij in meer dan 100 interlands.

Het Nederlands voetbal in het EK 1988

In 1988 was de nationale ploeg van Nederland op zijn hoogtepunt. Dit team heeft het Europese kampioenschap gewonnen in Duitsland. In de finale waren 7 van de 11 basisspelers actief in de Eredivisie. De overige spelers waren Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkard en Adri van Tiggelen. De eerste twee waren actief voor AC Milan en ze speelden samen meer dan 100 keer voor het Nederlands elftal. Beiden hebben samen vier Gouden Ballen gewonnen. Rijkard was vlak voor het eindtoernooi actief voor Real Zaragoza uit Spanje. Hij speelde 73 interlands voor Nederland en Van Tiggelen, die in 1988 was actief voor RSC Anderlecht, deed mee aan 56 wedstrijden voor het Nederlands elftal. Dus je kunt zeggen dat het Nederlands voetbal een groot aandeel had in de eindstrijd tegen de voormalige Sovjet-Unie.

Wereldsterren in Nederland

In Nederland speelden voetballers die tegenwoordig als grote wereldsterren en zelfs legendes worden beschouwd. Hieronder zie je een aantal van deze spelers.

Johan Cruijff (spelend voor Ajax in 1964-1973, 1981-1983 en Feyenoord in 1983-1984). Hij wordt door veel voetballiefhebbers gezien als de beste speler die Nederland ooit heeft gehad. Nummer 14 speelde in totaal meer dan 300 wedstrijden in Nederland en hij scoorde ruim 134 keer. Hij kwam 48 keer voor Nederland uit en hij werd tweede in het WK 1974. Op individueel niveau heeft hij drie keer de Gouden Bal gewonnen en hij is volgens de IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) de beste Europese speler van de 20ste eeuw.

Ronaldo (spelend voor PSV in 1994-1996). O Fenômeno, het fenomeen in het Portugees, kwam uit Cruzeiro, Brazilië en hij bracht als het ware swing in Nederland. Hij scoorde 42 doelpunten in 46 wedstrijden voor PSV. Daarna werd hij een echte superster, omdat hij wereldkampioen werd in 2002. Daarnaast scoorde hij meer dan 60 goals voor het Braziliaanse voetbalteam.

Op zoek naar de leukste voetbalspullen om het Nederlands Elftal aan te moedigen? Kijk snel op Oranjeshopper voor de leukste aanbiedingen!oranje artikelen kopen

Voetbal shops

In Nederland kan je naar veel voetbal shops gaan voor bijvoorbeeld de laatste shirts, schoenen en scheenbeschermers van jouw favoriete club. Naast fysieke winkels kun je ook online aankopen doen. Met...

Lees meer
Voetbal kortingscodes

Iedereen houdt van koopjes en dit is hetzelfde voor voetballiefhebbers. Wanneer je naar de websites van grote voetbal retailers gaat, valt het jou op dat de producten van grote merken, zoals Nike en Ad...

Lees meer
Voetbal termen

In de voetballerij gebruiken we veel voetbaltermen om bijvoorbeeld aanwijzingen te geven tijdens een wedstrijd of een pauze. De termen kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden benoemd....

Lees meer