De belangrijkste spelregels van voetbal

Aan welke regels moet je je houden om een voetbalwedstrijd te spelen? Wat is buitenspel? Hoeveel spelers mogen tijdens een wedstrijd worden gewisseld? Hieronder vind je een overzicht van spelregels van voetbal en je krijgt antwoorden op deze vragen.

De uitrusting van de spelers

Voetballers horen een shirt met mouwen te dragen. Ook moeten zij een korte broek dragen en kousen. Je kunt de tape of een ander materiaal aanbrengen aan de buitenkant van dit kledingstuk, als deze dezelfde kleur heeft. Echter zijn doelverdedigers de enige spelers die een trainingsbroek mogen dragen. Bovendien zijn voetballers verplicht om scheenbeschermers te dragen die voldoende bescherming bieden en dienen daarnaast bedekt te zijn door kousen. Tevens moeten spelers voetbalschoenen dragen. Spelers die hun schoenen of scheenbeschermers per ongeluk verliezen, moeten dit zo snel mogelijk herstellen.

Wanneer een speler zijn schoen of scheenbeschermer is kwijtgeraakt en de bal speelt of scoort, wordt er een doelpunt toegekend voor de andere partij. Ook moet er rekening worden gehouden met de kleding van de teams. Het is verplicht dat beide teams kledingstukken dragen die onderscheidend zijn van elkaar. Daarnaast horen de doelverdedigers kleding te dragen die hen onderscheidt van de andere spelers en de wedstrijdofficials. Indien de shirts van de keepers dezelfde kleuren hebben en geen van de twee een ander kledingstuk tot beschikking heeft, is de scheidsrechter genoodzaakt om de wedstrijd te beginnen. Naast de verplichte uitrusting mogen voetballers kleding dragen die beschermend en veilig is, zoals gezichtsmaskers, knie en armbeschermers. Deze moeten van zacht, lichtgewicht gevoerd materiaal zijn gemaakt. Tot slot mogen doelverdedigers sportbrillen en petten dragen.

Spelregels voetbal en de scheidsrechter

De wedstrijden worden geleid door een scheidsrechter. Hij past de spelregels van voetbal toe met betrekking tot de wedstrijd. De scheidsrechter zal zo goed mogelijke beslissingen proberen te nemen op basis van de spelregels voetbal. Daarnaast geeft de scheidsrechter leiding aan de wedstrijd in samenwerking met andere wedstrijdofficials en houdt hij de tijd bij.

De buitenspelregel

Buitenspel behoort tot een van de belangrijkste spelregels van voetbal, want dit wordt door teams gebruikt om wedstrijden te winnen. We spreken van deze regel, als een speler zich dichter bij de doellijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Echter is dit ongeldig wanneer de speler zich op zijn speelveldhelft bevindt.

Wisselen

In de spelregels van voetbal staat aangegeven dat elk team drie keer in een wedstrijd mag wisselen. De coach van een elftal mag de wisselspelers inbrengen, wanneer het spel stil is gelegd. Denk bijvoorbeeld aan de situaties waarin een bal moet worden ingegooid of er sprake is van buitenspel.

De beslissing over de uitslag van een wedstrijd

Volgens de spelregels heeft een wedstrijd een reguliere speeltijd van 90 minuten. Hierbij kan extra tijd worden berekend. Dit hangt af van de scheidsrechter. Hij moet aan de hand van de wedstrijd zelf bepalen hoeveel extra minuten er mogen worden gespeeld. Stel dat gedurende een wedstrijd een calamiteit heeft plaatsgevonden die 10 minuten in beslag nam, dan moet de scheidsrechter deze tijd doorberekenen voor het einde van de partij. Tevens kan een wedstrijd 120 minuten duren. Dit is het geval bij wedstrijden die worden verlengd en is alleen toegestaan bij bekerwedstrijden waarbij de uitslag onbeslist is. Indien er nog geen beslissing is gevallen na een verlenging, wordt de winnaar bepaald door een strafschoppenreeks.

Op zoek naar de leukste voetbalspullen om een wedstrijd te spelen? Check snel Voetbalshop voor de beste deals!

Adidas voetbalschoenen

Voetbal spelletjes

Voetbal spelletjes online spelen?! Sinds de jaren '90 hebben veel voetballiefhebbers een game gekocht, waarmee ze online een balletje kunnen trappen. Dit hebben ze alleen gedaan, met vrienden of zelfs met ander...

Lees meer
Voetbalformaties

Wat is de beste voetbal opstelling om een wedstrijd te winnen? Sinds het begin van de voetballerij hebben succesvolle trainers deze vraag elke keer op hun manier beantwoord. Zo heeft Helenio Herrera de ultra-defens...

Lees meer
Voetbal kortingscodes

Iedereen houdt van koopjes en dit is hetzelfde voor voetballiefhebbers. Wanneer je naar de websites van grote voetbal retailers gaat, valt het jou op dat de producten van grote merken, zoals Nike en Ad...

Lees meer