De essentie van een internationaal voetbaltoernooi

Een internationaal voetbaltoernooi is het podium waarop spelers hun talenten kunnen laten zien. Dit doen ze elke twee tot vier jaar in verschillende toernooien, zoals WK's, EK's en de Copa America. Ook kunnen ze elk seizoen hun talenten bewijzen in de UEFA Champions League. Hieronder lees je alles over de internationale voetbaltoernooien, zoals de records die zijn gevestigd.

Aan de top met de nationale ploeg

Het Wereldkampioenschap (WK) is het grootste internationaal voetbaltoernooi. Meer dan 30 landen doen mee aan de eindstrijd die elke vier jaar plaatsvindt. Zij komen uit: Europa, Noord en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Dit toernooi begint met een groepsfase en daarna volgt een knock-out ronde die in een finale eindigt. Dit voetbaltoernooi is het meest bekeken voetbalevenement ter wereld, omdat elke editie door meer dan 500 miljoen personen wordt bekeken. Zo werd de WK-finale van 2006 tussen Frankrijk en Italië door meer dan 715 miljoen mensen gevolgd.

Internationale toernooien: de podia voor de echte sterren

Er zijn voetballers geweest die op het WK hebben geschitterd. Neem nou het Nederlands elftal dat in 1974 de finale haalde tegen West-Duitsland. Alle spelers, zoals Willem van Hanegem en Johan Cruijff, lieten de speelstijl Total Football voor het eerst zien. De voetballiefhebbers prezen het spel van het Nederlands elftal. Dit resulteerde in bewondering voor de Nederlandse school. Hierdoor werd het Nederlands voetbal geprezen. Denk ook aan het WK in 1998. In dit toernooi nam Zinedine Zidane het Franse team op sleeptouw en hij scoorde twee keer in de finale tegen Brazilië. De finale eindigde in 3-0 en na deze competitie won hij de Gouden Bal. Tot slot was Miroslav Klose de eerste speler die meer dan 15 doelpunten scoorde in de eindrondes. Dit gebeurde in 2014.

Tevens kunnen spelers van zich laten zien op andere toernooien. Het Europees kampioenschap (EK) is een internationaal voetbaltoernooi waar alleen landen uit Europa deel kunnen nemen. Ze kunnen zich voor de eindstrijd plaatsen door een kwalificatiereeks. Daarna komen ze in een groepsfase. De beste ploegen gaan door totdat twee nationale elftallen overblijven die de finale spelen. Bovendien geldt deze vorm van kwalificatie voor andere continentale toernooien, zoals de Copa America. Dit is een voetbaltoernooi dat voor voornamelijk Zuid-Amerikaanse landen geldt. Daarnaast kunnen ook een aantal landen uit Noord-Amerika deelnemen.

Het internationaal voetbaltoernooi voor de allerbeste Europese clubs

Het beste internationaal voetbaltoernooi voor clubs in Europa is, volgens de fanatieke supporters, de UEFA Champions League. Dit toernooi vindt jaarlijks plaats en alleen de beste voetbalclubs van hun landen kunnen hieraan deelnemen. Het aantal plaatsen dat beschikbaar is voor de groepsfase, wordt bepaald aan de hand van de UEFA-coëfficiëntenlijst. Deze lijst wordt bijgewerkt aan het einde van elk internationaal clubtoernooi in Europa. De landen met het hoogste aantal punten krijgen de meeste posities en de landen met lage cijfers moeten soms door voorrondes gaan. Dit toernooi wordt elk jaar intensief gevolgd, omdat de winnaar zich tot beste club in Europa mag noemen. Zo werd de finale van 2013 tussen FC Bayern München en Borussia Dortmund, waar Arjen Robben het winnende doelpunt in de laatste minuten scoorde, door meer 350 miljoen mensen bekeken.

Naast de hoge populariteit van dit voetbaltoernooi staat de UEFA Champions League bekend om spectaculaire records. Zo was Cristiano Ronaldo de eerste speler die meer dan 100 doelpunten maakte. Ook is Real Madrid CF de eerste club geweest die deze competitie meer dan 10 keer won. Dit gebeurde in 2016 toen het zijn rivaal Atlético Madrid na strafschoppen versloeg.

Tevens kunnen Europese clubs deelnemen aan de UEFA Europa League. Dit internationaal clubtoernooi is bedoeld voor de teams die niet goed genoeg zijn voor de UEFA Champions League. De winnaar van deze competitie speelt tegen de kampioen van de Champions League voor de UEFA Super Cup.

Op zoek naar de tofste shirtjes van de beste internationale teams? Kijk snel op Soccerfanshop voor de leukste voetbalartikelen!

Voetbal kortingscodes

Iedereen houdt van koopjes en dit is hetzelfde voor voetballiefhebbers. Wanneer je naar de websites van grote voetbal retailers gaat, valt het jou op dat de producten van grote merken, zoals Nike en Ad...

Lees meer
Voetbal spelletjes

Voetbal spelletjes online spelen?! Sinds de jaren '90 hebben veel voetballiefhebbers een game gekocht, waarmee ze online een balletje kunnen trappen. Dit hebben ze alleen gedaan, met vrienden of zelfs met ander...

Lees meer
Voetbal shops

In Nederland kan je naar veel voetbal shops gaan voor bijvoorbeeld de laatste shirts, schoenen en scheenbeschermers van jouw favoriete club. Naast fysieke winkels kun je ook online aankopen doen. Met...

Lees meer