Vrouwenvoetbal in de wereld

Wist je dat in de 21ste eeuw vrouwenvoetbal populairder is geworden? Steeds meer voetbalsters spelen professioneel en ze worden erkend door de hele wereld. Neem nou de film Bend It like Beckham, waarin niet alleen multiculturaliteit centraal staat, maar ook samen voetballen. Ben je benieuwd naar de internationale toernooien voor vrouwen? Hoe is het voetbal voor vrouwen in Nederland? En welke speelsters een belangrijke bijdrage hebben geleverd? Hieronder krijg je antwoorden op al deze vragen.

Een globaal fenomeen

In elk continent dat door de FIFA wordt erkend, is vrouwenvoetbal aanwezig. Dit gebeurt met toernooien voor nationale elftallen en de voetbalclubs. Wanneer je van internationale competities spreekt voor vrouwenvoetbal, heb je zeven toernooien: het WK, EK, Sudamericano Femenino (Zuid-Amerika), AFC (Azië), OFC (Oceanië), CAF (Afrika), Algarve Cup (Portugal) en de Olympische Spelen.

De nationale ploegen die aan een eindtoernooi meedoen, moeten eerst door een kwalificatiereeks gaan. Daarnaast is het aantal teams dat mee mag doen aan een toernooi verschillend. Zo heeft het EK van vrouwenvoetbal 16 deelnemers terwijl het CAF, het toernooi in Afrika, acht participanten heeft.

In het voetbal voor vrouwen zijn de nationale elftallen van de Verenigde Staten, Nigeria en Duitsland de beste. Het Amerikaanse team heeft immers meer dan twee keer het WK gewonnen. Daarnaast heeft het vrouwenteam van Duitsland meer dan vijf keer het EK gewonnen en het elftal uit Nigeria won meer dan acht keer het Afrikaanse kampioenschap.

De UEFA Champions League voor vrouwen

Naast toernooien die bestemd zijn voor landen, wordt vrouwenvoetbal door Europese clubs gespeeld. Dit doen ze in hun eigen competities of internationale toernooien. Zo is de UEFA Women's Champions League het bekendste toernooi. Aan deze competitie mogen 54 teams uit heel Europa deelnemen. Zij zijn de winnaars en nummers twee van het land waar ze vandaan komen. In tegenstelling tot de UEFA Champions League voor mannen, heb je hier één ronde met mini-toernooien. Hierdoor wordt vanaf de laatste 32 een knock-outsysteem gehanteerd. Het gevolg hiervan is dat de teams meer thuiswedstrijden kunnen spelen.

Vrouwenvoetbal in Nederland

In Nederland werd het voetbal voor vrouwen vanaf 1955 op clubniveau gespeeld. De eerste interland werd in 1956 gespeeld en vanaf 1974 heeft de KNVB een landskampioenschap geïntroduceerd. Tot en met 1991 werd de winnaar door zes districtkampioenen beslist. Vanaf 2007 spreken we van Eredivisie Vrouwen en in deze competitie spelen alle vrouwenelftallen uit Nederland.

Het Nederlandse vrouwenelftal vierde haar eerste succes in 2017. In dit jaar werd het EK in Nederland georganiseerd en het werd tussen 16 juli en 6 augustus gehouden. Ruim 12 landen namen deel aan het toernooi en de finale was Nederland-Denemarken. Het elftal onder leiding van Sarina Wiegman werd Europees kampioen met een overwinning op het Deense team. De uitslag was 4-2. Lieke Martens werd verkozen tot de beste speelster en zij verdiende een transfer naar het vrouwenelftal van FC Barcelona. Door het behalen van het EK werd het voetbal voor vrouwen populairder in Nederland.

Op zoek naar leuke voetbalschoenen voor het hele gezin? Kijk snel op Sports Fashion Outlet voor de beste deals!

-80% Korting op Sports & Fashion

Voetbal termen

In de voetballerij gebruiken we veel voetbaltermen om bijvoorbeeld aanwijzingen te geven tijdens een wedstrijd of een pauze. De termen kunnen zowel in het Engels als in het Nederlands worden benoemd....

Lees meer
Voetbal spelletjes

Voetbal spelletjes online spelen?! Sinds de jaren '90 hebben veel voetballiefhebbers een game gekocht, waarmee ze online een balletje kunnen trappen. Dit hebben ze alleen gedaan, met vrienden of zelfs met ander...

Lees meer
Voetbal kortingscodes

Iedereen houdt van koopjes en dit is hetzelfde voor voetballiefhebbers. Wanneer je naar de websites van grote voetbal retailers gaat, valt het jou op dat de producten van grote merken, zoals Nike en Ad...

Lees meer